Free Online Practice Test For Govt Jobs EXAM

Reasoning:Analogy

1.N e w s p a p e r : Press : : Cloth : ?

(a) Tailor

(6) Textile ‘

(c) Fibre

(d) Factory

(e) Mill

Correct Answer: Just as newspaper is prepared in a press, cloth is manufactured in the mill. So, the answer is (e). 

2.Bombay : Maharashtra : : Trivandrum : ?

(a) Calcutta

 (b) Gujrat 

(c) Rajasthan 

(d) Kerala

 (e) Sikkim

Sol. Bombay is the capital of Maharashtra. Similarly, Trivandrum is the capital of

Kerala. So, the answer is (d). 

3.Moon : Satellite : : Earth 😕

(a)Sun 

(b) Planet 

(c)solar system

(d)Asteroid 

Correct Answer:(b)

4.Forecast : Future :: Regret : ?

(a)Present 

(b)Past

(c)Atone

(d)Sins

Correct Answer:(b)

 5. Influenza : Virus : : Typhoid : ?

(a)Bacillus

(b) Parasite

(c)Protozoa 

(d) Bacteria 

Correct Answer:(d)

 6. Fear : Threat : : Anger : ? 

(a) Compulsion 

(b) Panic 

(c) Provocation

 (d) Force

Correct Answer:(c)

7. Melt : Liquid : : Freeze 2 ?

 (a) Ice 

(b) Condense 

(c) Solid 

(d) Crystal 

Correct Answer:(c)

8.Clock : Time :: Thermometer : ? 

(a) Heat

(b) Radiation 

 (c) Energy 

(d) Temperature 


Correct Answer:(d)