Interview Questions
&
Answers

Python Interview questions and Answers

In simple way Meaning of Analogy is “Similarity ” or compassion between one thing and other thing base d on some similarity 

100 Python interview Question and Answer

1. What type of a language is python? Interpreted or Compiled?

Beginner’s Answer:
Python is an interpreted, interactive, object­oriented programming language.
Expert Answer:
Python is an interpreted language, as opposed to a compiled one, though the
distinction can be blurry because of the presence of the bytecode compiler. This means
that source files can be run directly without explicitly creating an executable which is
then run.

2.What do you mean by python being an “interpreted language”? (Continues from previous question)

An interpreted language is a programming language for which most of its implementations execute instructions directly, without previously compiling a program into machine­ language instructions. In context of Python, it means that Python program runs directly from the source code.

3. What is python’s standard way of identifying a block of code?  

Indentation.   

4.Please provide an example implementation of a function called “my_func”  that returns the square of a given variable “x”. (Continues from previous  question) 

def my_func ( x ):  

 return x **2 

5. Is python statically typed or dynamically typed? 

  Dynamic.  

 In a statically typed language, the type of variables must be known (and usually  declared) at the point at which it is used. Attempting to use it will be an error. In a  dynamically typed language, objects still have a type, but it is determined at runtime.  You are free to bind names (variables) to different objects with a different type. So long  as you only perform operations valid for the type the interpreter doesn’t care what type  they actually are.   

6. Is python strongly typed or weakly typed language? 

 Strong. 

 In a weakly typed language a compiler / interpreter will sometimes change the  type of a variable. For example, in some languages (like  JavaScript ) you can add  strings to numbers ‘x’ + 3 becomes ‘x3’. This can be a problem because if you have  made a mistake in your program, instead of raising an exception execution will continue  but your variables now have wrong and unexpected values. In a strongly typed  language (like Python) you can’t perform operations inappropriate to the type of the  object ­ attempting to add numbers to strings will fail. Problems like these are easier to  diagnose because the exception is raised at the point where the error occurs rather than  at some other, potentially far removed, place.   

7.Create a unicode string in python with the string “This is a test string”? 

some_variable = u ‘ This is a test string ‘  

Or

  some_variable = u ” This is a test string

8. What is the python syntax for switch case statements? 

Python doesn’t support switch­case statements. You can use if­else statements  for this purpose.  

9. What is a lambda statement? Provide an example. 

A lambda statement is used to create new function objects and then return them at  runtime. 

Example:  my_func = lambda x : x **2  

 creates a function called my_func that returns the square of the argument  passed.

10..What are the rules for local and global variables in Python? 

If a variable is defined outside function then it is  implicitly global . If variable is  assigned new value inside the function means it is local . If we want to make it global we need to explicitly define it as global. Variable referenced inside the function are implicit  global 

 

11..What is the output of the following program? 
#!/usr/bin/python   
  def fun1 ( a ): 
 print 'a:' , a 
 a = 33; 
  print 'local a: ' , a  
 a = 100  
 fun1 ( a)
 print 'a outside fun1:' , a      

#!/usr/bin/python    

 def fun1 ( a ): 

 print ‘a:’ , a   a = 33; 

  print ‘local a: ‘ , a 

   a = 100 

  fun1 ( a)  

 print ‘a outside fun1:’ , a    

 Ans. 

 Output:  a : 100

 local a : 33  

 a outside fun1 : 100

12..What is the output of the following program? 

#!/usr/bin/python

def fun2():

        global b

         print ‘b: ‘ , b 

         b   =  33

         print ‘global b:’ , b

b = 100

fun2()

print ‘b outside fun2’ , b

Output: 

 b : 100   global 

b : 33

b outside fun2 : 33 

13.What is the output of the following program? 
#!/usr/bin/python
  def foo ( x , y )
global a  
a = 42
  x , y = y ,x
  b = 33
  b = 17  
c = 100
  print ( a , b , x , y)
a , b , x , y = 1 , 15 , 3 ,4  
foo ( 17 , 4)  
print ( a , b , x , y)

. Output:   42 17 4 17   

                   42 15 3 4 

14.What is the output of the following program? 
#!/usr/bin/pytho
def foo ( x =[]):   x . append ( 1)  
return x
foo ()
  foo ()

. Output:  [ 1]   

                  [ 1 , 1] 

15. What is the purpose of  #!/usr/bin/python  on the first line in the above  code? Is there any advantage? 

Ans. By specifying #!/usr/bin/python  you specify exactly which interpreter will be  used to run the script on a particular system . This is the hardcoded path to the python  interpreter for that particular system. The advantage of this line is that you can use a  specific python version to run your code. 

16.What is the output of the following program?
  list = [ 'a' , 'b' , 'c' , 'd' , 'e' ]
print list [ 10

 Output: 

 IndexError. Or Error.   

17.What is the output of the following program? 
list = [ 'a' , 'b' , 'c' , 'd' , 'e' ]
print list [ 10 :]

Ans . Output:  

[ ]   

The above code will output [], and will not result in an IndexError.   As one would expect, attempting to access a member of a list using an index that  exceeds the number of members results in an    IndexError 

18. What does this list comprehension do: 
[ x ** 2 for x in range ( 10 ) if x % 2 ==0]

. Creates the following list: 

        [ 0 , 4 , 16 , 36 , 64] 

19. Do sets, dictionaries and tuples also support comprehensions? 

Ans . Sets and dictionaries support it. However tuples are immutable and have  generators but not comprehensions.  

Set Comprehension: 

 r = { x for x in range ( 2 , 101 )  

 if not any ( x % y == 0 for y in range ( 2 , x ))}    

 Dictionary Comprehension:

  { i : j for i , j in { 1 : ‘a’ , 2 : ‘b’ }. items ()}  

  since 

 { 1 : ‘a’ , 2 : ‘b’ }. items () returns a list of 2 – Tuple . i is the first element of tuple j is the second. 

20.What are generators in Python? 

Ans . A generator is simply a function which returns an object on which you can call  next, such that for every call it returns some value, until it raises a StopIteration  exception, signaling that all values have been generated. Such an object is called an  iterator.  Normal functions return a single value using return, just like in Java. In Python,  however, there is an alternative, called yield. Using yield anywhere in a function makes  it a generator.    

21.What can you use Python generator functions for? 

Ans . One of the reasons to use generator is to make the solution clearer for some kind  of solutions.  The other is to treat results one at a time, avoiding building huge lists of results that you  would process separated anyway.  

22.When is not a good time to use python generators? 

Ans . Use list instead of generator when:    

1­ You need to access the data multiple times (i.e. cache the results instead of  recomputing them)  

  2­ You need random access (or any access other than forward sequential order):   

 3­ You need to join strings (which requires two passes over the data) 

   4­  You are using PyPy which sometimes can’t optimize generator code as much    as it can with normal function calls and list manipulations.  

23..What's your preferred text editor? 

Ans . Emacs. Any alternate answer leads to instant disqualification of the applicant 😛  

24..When should you use generator expressions vs. list comprehensions in  Python and vice­versa? 

Ans . Iterating over the generator expression or the list comprehension will do the same  thing. However, the list comp will create the entire list in memory first while the  generator expression will create the items on the fly, so you are able to use it for very  large (and also infinite!) sequences.  

25. What is a negative index in Python? 

Ans . Python arrays and list items can be accessed with positive or negative numbers. A  negative Index accesses the elements from the end of the list counting backwards.   

Example:  

a = [ 1 2 3]  

 print a [- 3] 

  print a [- 2]  

 Outputs:  

 2 

26. What is the difference between range and xrange functions? 

Ans . Range returns a list while xrange returns an xrange object which take the  same memory no matter of the range size. In the first case you have all items already  generated (this can take a lot of time and memory). In Python 3 however, range is  implemented with xrange and you have to explicitly call the list function if you want to  convert it to a list.

27. What is PEP8? 

Ans. 

PEP8 is a coding convention (a set of recommendations) how to write your  Python code in order to make it more readable and useful for those after you.

28.How can I find methods or attributes of an object in Python? 

 Ans. Built­in dir() function of Python ,on an instance shows the instance variables as  well as the methods and class attributes defined by the instance’s class and all its base  classes alphabetically. So by any object as argument to dir() we can find all the  methods & attributes of the object’s class  Built­in dir() function of Python ,on an instance shows the instance variables as  well as the methods and class attributes defined by the instance’s class and all its base  classes alphabetically. So by any object as argument to dir() we can find all the  methods & attributes of the object’s class  

29.. What is the statement that can be used in Python if a statement is required  syntactically but the program requires no action? 

Ans. 

         pass

30.Do you know what is the difference between lists and tuples? Can you give  me an example for their usage? 

Ans. 

First list are mutable while tuples are not, and second tuples can be hashed e.g.  to be used as keys for dictionaries. As an example of their usage, tuples are used when  the order of the elements in the sequence matters e.g. a geographic coordinates, “list”  of points in a path or route, or set of actions that should be executed in specific order.  Don’t forget that you can use them a dictionary keys. For everything else use lists  

31. What is the function of “self”? 

Ans. 

“Self” is a variable that represents the instance of the object to itself. In most of  the object oriented programming languages, this is passed to the methods as a hidden  parameter that is defined by an object. But, in python it is passed explicitly. It refers to  separate instance of the variable for individual objects. The variables are referred as  “self.xxx”.

32. How is memory managed in Python?  

Ans.  

Memory management in Python involves a private heap containing all  Python objects and data structures. Interpreter takes care of Python heap and  the programmer has no access to it. The allocation of heap space for Python  objects is done by Python memory manager. The core API of Python provides  some tools for the programmer to code reliable and more robust program. Python  also has a built­in garbage collector which recycles all the unused memory.    

 The gc module defines functions to enable /disable garbage collector: 

 gc . enable ()   ­Enables automatic garbage collection. 

 gc . disable () –  Disables automatic garbage collection  

33.. What is __init__.py?  

Ans.   It is used to import a module in a directory, which is called package import. 

34 .Print contents of a file ensuring proper error handling? 

Ans. 

try :    

  with open ( ‘filename’ , ‘r’ ) as f :  

    print f . read ()  

 except IOError:    

  print “No such file exists” 

35. How do we share global variables across modules in Python? 

Ans.  

We can create a config file and store the entire global variable to be  shared across modules in it. By simply importing config, the entire global variable  defined will be available for use in other modules.  

For example I want a, b & c to share between modules.  

config.py : 

 a=0 

 b=0

  c=0   

 module1.py:  

 import config   

config . a = 1 

  config . b =2  

 config . c =3  

 print ” a , b & resp . are : ” , config . a , config . b , config .c   ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

  output of module1 . py will be   

1 2 3 

36. Does Python support Multithreading? 

Ans . Yes  

37. How do I get a list of all files (and directories) in a given directory in Python? 

Ans . Following is one possible solution there can be other similar ones:­   

 import os    

 for dirname , dirnames , filenames in os . walk ( ‘.’ ):    

  # print path to all subdirectories first.     

 for subdirname in dirnames:    

      print os . path . join ( dirname , subdirname)     

   # print path to all filenames.    

  for filename in filenames:         

 print os . path . join ( dirname , filename)     

   # Advanced usage:    

  # editing the ‘dirnames’ list will stop os.walk() from recursing into there.    

  if ‘.git’ in dirnames:        

  # don’t go into any .git directories.       

   dirnames . remove ( ‘.git’) 

38. How to append to a string in Python? 

Ans . The easiest way is to use the += operator. If the string is a list of character, join()  function can also be used.  

39. How to convert a string to lowercase in Python?

Ans . use lower() function.  

   Example: 

 s = ‘ MYSTRING’  

 print s . lower ()

40. How to convert a string to lowercase in Python?  

Ans . Similar to the above question. use upper() function instead.   

41. How to check if string A is substring of string B? 

Ans . The easiest way is to use the in operator.   

  >>> ‘abc’ in ‘abcdefg’ 

 True

42. Find all occurrences of a substring in Python 

Ans .  There is no simple built­in string function that does what you’re looking for, but  you could use the more powerful regular expressions:   

 >>> [ m . start () for m in re . finditer ( ‘test’ , ‘test test test test’ )] 

  [ 0 , 5 , 10 , 15] // these are starting indices for the string 

43. What is GIL? What does it do?Talk to me about the GIL. How does it impact  concurrency in Python? What kinds of applications does it impact more than  others? 

Ans .  Python’s GIL is intended to serialize access to interpreter internals from different  threads. On multi­core systems, it means that multiple threads can’t effectively make  use of multiple cores. (If the GIL didn’t lead to this problem, most people wouldn’t care  about the GIL ­ it’s only being raised as an issue because of the increasing prevalence  of multi­core systems.)

  Note that Python’s GIL is only really an issue for CPython, the reference  implementation. Jython and IronPython don’t have a GIL. As a Python developer, you  don’t generally come across the GIL unless you’re writing a C extension. C extension  writers need to release the GIL when their extensions do blocking I/O, so that other  threads in the Python process get a chance to run. 

44. Print the index of a specific item in a list? 

Ans . use the index() function 

 >>> [ “foo” , “bar” , “baz” ]. index ( ‘bar’)

   1 

45.How do you iterate over a list and pull element indices at the same time? 

Ans . You are looking for the enumerate function. It takes each element in a sequence  (like a list) and sticks it’s location right before it. For example:  

>>> my_list = [ ‘a’ , ‘b’ , ‘c’] 

  >>> list ( enumerate ( my_list )) 

  [( 0 , ‘a’ ), ( 1 , ‘b’ ), ( 2 , ‘c’ )]     

Note that enumerate() returns an object to be iterated over, so wrapping it in list() just  helps us see what enumerate() produces.   

 An example that directly answers the question is given below   

 my_list = [ ‘a’ , ‘b’ , ‘c’]   

  for i , char in enumerate ( my_list ):     

 print i , char   

  The output is:   

 0 a  

 1 b 

  2 c

46. How does Python's list.sort work at a high level? Is it stable? What's the  runtime? 

Ans . In early python­versions, the sort function implemented a modified version of  quicksort. However, it was deemed unstable and as of 2.3 they switched to using an  adaptive mergesort algorithm. 

47. What does the list comprehension do: 

Ans.  my_list =[( x , y , z ) for x in range ( 1 , 30 ) for y in range ( x , 30 ) for z in 

range ( y , 30 ) if x ** 2 + y ** 2 == z ** 2]   

  Ans. It creates a list of tuples called my_list, where the first 2 elements are the  perpendicular sides of right angle triangle and the third value ‘z’ is the hypotenuse.  

 [( 3 , 4 , 5 ), ( 5 , 12 , 13 ), ( 6 , 8 , 10 ), ( 7 , 24 , 25 ), ( 8 , 15 , 17 ), ( 9 , 12 , 15 ), 

( 10 , 24 , 26 ), ( 12 , 16 , 20 ), ( 15 , 20 , 25 ), ( 20 , 21 , 29 )] 

48. How can we pass optional or keyword parameters from one function to  another in Python? 

Ans.    Gather the arguments using the * and ** specifiers in the function’s parameter list. This  gives us positional arguments as a tuple and the keyword arguments as a dictionary.  

Then we can pass these arguments while calling another function by using * and **:    

def fun1 ( a , * tup , ** keywordArg ):   … 

 keywordArg [ ‘width’ ]= ‘23.3c’  

 … 

  Fun2 ( a , * tup , ** keywordArg)

49. Explain the role of repr function. 

Ans.  

  Python can convert any value to a string by making use of two functions repr() or  str(). The str() function returns representations of values which are human­readable,  while repr() generates representations which can be read by the interpreter.  repr() returns a machine­readable representation of values, suitable for an exec  command.  

50. Python ­ How do you make a higher order function in Python? 

Ans. 

A higher­order function accepts one or more functions as input and returns a new  function. Sometimes it is required to use function as data To make high order function ,  we need to import functools module The functools.partial() function is used often for  high order function

51. What is map? 

Ans. 

The syntax of map is:   map ( aFunction , aSequence)   The first argument is a function to be executed for all the elements of the iterable given  as the second argument. If the function given takes in more than 1 arguments, then  many iterables are given. 

52.Tell me a very simple solution to print every other element of this list? 
L = [ 0 , 10 , 20 , 30 , 40 , 50 , 60 , 70 , 80 , 90]

Ans. L [:: 2] 

53. Are Tuples immutable?  

Ans . Yes.     

54. Why is not all memory freed when python exits?  

Ans. Objects referenced from the global namespaces of Python modules are not  always de­allocated when Python exits. This may happen if there are circular  references. There are also certain bits of memory that are allocated by the C library that  are impossible to free (e.g. a tool like the one Purify will complain about these). Python  is, however, aggressive about cleaning up memory on exit and does try to destroy every  single object. If you want to force Python to delete certain things on de­allocation, you  can use the at exit module to register one or more exit functions to handle those  deletions.  

55.What is Java implementation of Python popularly know? 

Ans.  Jython.   

56. What is used to create unicode strings in Python?  

Ans.  

Add u before the string.  

 u ‘mystring’ 

57. What is a docstring? 

Ans. 

docstring is the documentation string for a function. It can be accessed by  function_name.__doc__  

58.Given the list below remove the repetition of an element. 

Ans.    words = [‘ one ‘, ‘ one ‘, ‘ two ‘, ‘ three ‘, ‘ three ‘, ‘ two ‘]   A bad solution would be to iterate over the list and checking for copies somehow and  then remove them!

A very good solution would be to use the set type. In a Python set, duplicates are not  allowed.   

So, list(set(words)) would remove the duplicates.   

 

59. Print the length of each line in the file ‘file.txt’ not including any  whitespaces at the end of the lines?  

Ans.   with open ( “filename.txt” , “r” ) as f1:  

  print len ( f1 . readline (). rstrip ())   rstrip() is an inbuilt function which strips the string from the right end of spaces or tabs  (whitespace characters).  

60. What is wrong with the code?
func ([ 1 , 2 , 3 ]) # explicitly passing in a list  
func () # using a default empty list    
def func ( n = []):  
#do something with n    
print n

Ans. 

This would result in a NameError. The variable n is local to function func and  can’t be accessesd outside. So, printing it won’t be possible.    

61. What does the below mean? 
  s = a + ‘[‘ + b + ‘:’ + c + ‘]’ 

Ans.  

seems like a string is being concatenated. Nothing much can be said without  knowing types of variables a, b, c. Also, if all of the a, b, c are not of type string,  TypeError would be raised. This is because of the string constants (‘[‘ , ‘]’) used in the  statement.  

62. What are Python decorators? 

Ans.  

A Python decorator is a specific change that we make in Python syntax to alter  functions easily.  

63. What is namespace in Python? 

Ans.  

In Python, every name introduced has a place where it lives and can be hooked  for. This is known as namespace. It is like a box where a variable name is mapped to  the object placed.  Whenever the variable is searched out, this box will be searched, to  get corresponding object.  

64. Explain the role of repr function. 

Ans.  

Python can convert any value to a string by making use of two functions repr() or  str(). The str() function returns representations of values which are human­readable,  while repr() generates representations which can be read by the interpreter. repr()  returns a machine­readable representation of values, suitable for an exec command. 

 Following code sniipets shows working of repr() & str() : 

   def fun ():  

 y = 2333.3 

  x = str ( y)  

 z = repr ( y)  

 print ” y :” ,y 

  print “str(y) :” ,x  

 print “repr(y):” ,z  

 fun () 

  ———— 

 output  

 y : 2333.3  

 str ( y ) : 2333.3 

  repr ( y ) : 2333.3000000000002

65.  What is LIST comprehensions features of Python used for? 

Ans.  

LIST comprehensions features were introduced in Python version 2.0, it creates  a new list based on existing list. It maps a list into another list by applying a function to each of the elements of the existing list. List comprehensions creates lists without using  map() , filter() or lambda form.   

 

66. Explain how to copy an object in Python.?  

Ans.  

There are two ways in which objects can be copied in python. Shallow copy &  Deep copy. Shallow copies duplicate as minute as possible whereas Deep copies  duplicate everything. If a is object to be copied then …   ­copy.copy(a) returns a shallow copy of a.  ­copy.deepcopy(a) returns a deep copy of a.  

67. Describe how to send mail from a Python script?   

Ans.  

The smtplib module defines an SMTP client session object that can be used to  send mail to any Internet machine. 

 A sample email is demonstrated below.  import smtplib 

 SERVER = smtplib.SMTP(‘smtp.server.domain’) 

 FROM = sender@mail.com 

 TO = [“user@mail.com”] # must be a list 

 SUBJECT = “Hello!” 

 TEXT = “This message was sent with Python’s smtplib.” 

 # Main message  

message = “”” 

 From: Lincoln < sender@mail.com > 

 To: CarreerRide user@mail.com  

Subject: SMTP email msg  

This is a test email. Acknowledge the email by responding. 

 “”” % (FROM, “, “.join(TO), SUBJECT, TEXT)

  server = smtplib.SMTP(SERVER) 

 server.sendmail(FROM, TO, message)  

server.quit()

68. Which of the languages does Python resemble in its class syntax?

Ans . c++.  

69. Python ­ How to create a multidimensional list? 

Ans. There are two ways in which Multidimensional list can be created: 

 By direct initializing the list as shown below to create myList below.  

>>> myList = [ [ 227 , 122 , 223 ],[ 222 , 321 , 192 ],[ 21 , 122 , 444 ]]  

 >>> print myList [ 0]  

 >>> print myList [ 1 ][ 2]  

 ____________________  

Output   [227, 122, 223]  

192   

 The second approach is to create a list of the desired length first and then fill in each  element with a newly created lists demonstrated below :  

  >>> list =[ 0 ]*3  

 >>> for i in range ( 3 ):   

>>> list [ i ]=[ 0 ]*2  

 >>> for i in range ( 3 ):  

 >>> for j in range ( 2 ):   

>>> list [ i ][ j ] = i +j  

 >>> print list 

  __________________________   

Output   [[ 0 , 1 ], [ 1 , 2 ], [ 2 , 3 ]] 

70. Explain the disadvantages of python

Ans. Disadvantages of Python are: Python isn’t the best for memory intensive tasks.  Python is interpreted language & is slow compared to C/C++ or Java.  

71. Explain how to make Forms in python. 

Ans.  As python is scripting language forms processing is done by Python. We need to  import cgi module to access form fields using FieldStorage class.  

  Every instance of class FieldStorage (for ‘form’) has the following attributes:    

form.name: The name of the field, if specified.   

form.filename: If an FTP transaction, the client­side filename.  

 form.value: The value of the field as a string.  

 form.file: file object from which data can be read.  

 form.type: The content type, if applicable.   

form.type_options: The options of the ‘content­type’ line of the HTTP request, returned  as a dictionary. 

  form.disposition: The field ‘content­disposition’; None if unspecified. 

  form.disposition_options: The options for ‘content­disposition’. 

  form.headers: All of the HTTP headers returned as a dictionary.   

 A code snippet of form handling in python:  

  import cgi   

  form = cgi . FieldStorage ()  

 if not ( form . has_key ( “name” ) and form . has_key ( “age” )): 

  print “<H1>Name & Age not Entered</H1>”  

 print “Fill the Name & Age accurately.”  

 return  

 print “<p>name:” , form [ “name” ]. value   

print “<p>Age:” , form [ “age” ]. valu

72.Explain how python is interpreted. 

Ans.  Python program runs directly from the source code. Each type Python programs  are executed code is required. Python converts source code written by the programmer  into intermediate language which is again translated it into the native language  machine language that is executed. So Python is an Interpreted language.  

73. Explain how to overload constructors (or methods) in Python.? 

Ans.  _init__ () is a first method defined in a class. when an instance of a class is  created, python calls __init__() to initialize the attribute of the object.  Following example demonstrates further:  

class Employee: 

    def __init__ ( self , name , empCode , pay ):  

 self . name = name

self . empCode = empCode   

self . pay = pay   

  e1 = Employee ( “Obama” , 99 , 30000.00)  

   e2 = Employee ( “Clinton” , 100 , 60000.00) 

  print ( “Employee Details:”)    

 print ( ” Name:” , e1 . name , “Code:” , e1 . empCode , “Pay:” , e1 . pay)   

print ( ” Name:” , e2 . name , “Code:” , e2 . empCode , “Pay:” , e2 . pay)

Output  

   Employee Details: 

  ( ‘ Name:’ , ‘Obama’ , ‘Code:’ , 99 , ‘Pay:’ , 30000.0) 

  ( ‘ Name:’ , ‘Clinton’ , ‘Code:’ , 100 , ‘Pay:’ , 60000.0) 

 

74. How do we make python scripts executable? 

Ans. Python scripts can be executed in two ways:  Suppose we want to execute script1.py  We can open the script1.py in IDE editor & run the script in the frontmost window of the  python IDE by hitting the run all button.  Second way is using command prompt by making sure PATH is set appropriately  directly type script name else type    >>>python script1.py      

75. We have the following code with unknown function f()
  for x in f ( 5 ):  
print x,
Output looks like this  
0 1 8 27 64  
Write the function f() ? 

Ans .  

Following is a possible implementation of f()  

  def f ( n ): 

  for x in range ( n ): 

  yield x ** 3  

 

76. What is Pickling and unpickling?  

Ans.  

Pickle is a standard module which serializes & de­serializes a python  object structure. pickle module accepts any python object converts it into a string  representation & dumps it into a file(by using dump() function) which can be used  later, process is called pickling. Whereas unpickling is process of retrieving  original python object from the stored string representation for use. 

77.What are some common uses of Pickling in Python? 

Ans.  (Open Ended Question, a possible answer is given below)    These are some of the use cases, there can be many other:­   

 1) saving a program’s state data to disk so that it can carry on where it left off when  restarted (persistence)  

  2) sending python data over a TCP connection in a multi­core or distributed system  (marshalling)   

 3) storing python objects in a database   

 4) converting an arbitrary python object to a string so that it can be used as a dictionary  key (e.g. for caching & memoization). 

There are some issues with the last one ­ two identical objects can be pickled and result  in different strings ­ or even the same object pickled twice can have different  representations. This is because the pickle can include reference count information.  

78. Why do list comprehensions write to the loop variable, but generators don't? 

Ans. 

This was a bug in Python 2.x and is fixed in Python 3.x. 

79. What is the length of your largest python code? Can you please describe the  project? 

Ans.     It’s a very open ended question. The answer is difficult to predict. Python beginners will  have written small codes (basic scripts). More advanced users would have used OOP in  python and their codes will range from a 200 to 800 lines of code. Advanced users will  have written larger codes upto 2000 or 3000 lines of codes.   Beyond this point, codes are generally written in groups to meet a deadline.  

80. In the above project, were you alone or were you in group of developers? If  so, how many? 

Ans.  (Open Ended Question) Depends on the personal experience of the person. A  good successful project being part of the team indicates that the person is a good team  player. 

81. What was your contribution to the above project? 

Ans. (Open ended Question). Interviewee’s answer depends on the personal  experience which could involve writing a module for the project, testing or  documentation etc.   

82. How often do you comment your code? Can you write anyone who reads your  code recognise and understand your variable names? 

Ans.  (Open Ended Question) A good programmer would do medium amount of  commenting frequently making use of python doc strings. 

83. Why does Python have a maximum recursion depth?  

Ans . Recursion requires space on the call stack, which is limited in size. Code which  used too many levels of recursion will give an error called a stack overflow. Python  stack frames are also quite big in size which further makes the issue more crucial.  

84. Can you modify the maximum depth for a recursive function in Python? If  yes how?  

Ans . Yes 

   sys . setrecursionlimit ( 1500) // Generally the length is 1000 stack frame 

85.What is tail recursion?  

Ans .  In traditional recursion, the typical model is that you perform your recursive calls  first, and then you take the return value of the recursive call and calculate the result. In  this manner, you don’t get the result of your calculation until you have returned from  every recursive call.   

 In tail recursion, you perform your calculations first, and then you execute the recursive  call, passing the results of your current step to the next recursive step. This results in  the last statement being in the form of “(return (recursive­function params))” . Basically,  the return value of any given recursive step is the same as the return value of the next  recursive call.    

The consequence of this is that once you are ready to perform your next recursive step,  you don’t need the current stack frame any more. This allows for some optimization. In  fact, with an appropriately written compiler, you should never have a stack overflow  snicker with a tail recursive call. Simply reuse the current stack frame for the next  recursive step.  

86. Does python perform tail recursion optimization?  

Ans . No it doesn’t. Python founder Guido van Rossum wrote in his blog:    

“I recently posted an entry in my Python History blog on the origins of Python’s  functional features. A side remark about not supporting tail recursion elimination (TRE)  immediately sparked several comments about what a pity it is that Python doesn’t do  this, including links to recent blog entries by others trying to “prove” that TRE can be  added to Python easily. So let me defend my position (which is that I don’t want TRE in  the language). If you want a short answer, it’s simply unpythonic”.

87. What is a metaclass in Python?  

Ans.  A metaclass is the class of a class. Like a class defines how an instance of the  class behaves, a metaclass defines how a class behaves. A class is an instance of a  metaclass.  

88. How to get class name of an instance in Python? 

Ans.   instance . __class__ . __name__ 

89. Describe how to use Sessions for Web python?  

Ans.   Sessions are the server side version of cookies. While a cookie preserves state at the  client side, sessions preserves state at server side. 

   The session state is kept in a file or in a database at the server side. Each session is  identified by a unique session id (SID). To make it possible to the client to identify  himself to the server the SID must be created by the server and sent to the client  whenever the client makes a request.  

90. Multiply all elements of a list without writing a loop.

Ans.   from operator import mul  

 reduce ( mul , range ( 1 , 10 ))

91. What is a singleton design pattern?  

Ans.   In the singleton design pattern that limits the number of instances of a class (normally to  1).   

92. Write a program to show the usage of singleton pattern in Python?  

Ans. Some code along the following lines would do.   

  Singleton & Singleton :: Handle () { 

  if ( ! psingle ) { 

psingle = new Singleton; 

  }  

 return * psingle; 

  }     

93. Can we use singleton functionality without making a singleton class in  Python?  

Ans.   A module with functions (and not a class) would serve well as a singleton. All its  variables would be bound to the module, which could not be instantiated repeatedly  anyways.  

94. Does python support database programming?  

Ans. Yes.  

95. What is MySQLdb? 

Ans. MySQLdb is an interface for connecting to a MySQL database server from Python.  It implements the Python Database API v2.0 and is built on top of the MySQL C API.  

96. How would you check if MySQLdb is installed? 

Ans. Try importing it with import MySQLdb. An error would indicate that it’s not  installed.   

97. How do you disconnect from the database?  

Ans. Use the close() method. db.close() closes the connection from the database like in  the script above

98. Does Python support enums? 

Ans. Python 3.4 does. Earlier versions of Python dont. 

99. How do you use enums in Python? 

Ans. The following code would do.    

 from enum import Enum  

 Game = Enum ( ‘Game’ , ‘hockey football rugby’) 

100. Booleans have 2 possible values. Are there types in python that have 3  possible values? 

Ans. Yes. This functionality can be achieved by enums. refer to the example in previous  enum question.